Защо трябва да избягваме гуми втора употреба?

Защо трябва да избягваме гуми втора употреба?

Написано от: admingcКатегория: ИнтересноСъздадена: 2018-07-01Прочитания: 2562Коментари: 0

Съюзът на българските автомобилисти съветва шофьорите да избягват използването на гуми втора употреба. До какво може да доведе шофирането с такива гуми? Защо е добре да се вслушаме в думите им?

Защо да не купуваме гуми втора употреба?Съюзът на българските автомобилисти съветва шофьорите да избягват използването на гуми втора употреба. До какво може да доведе шофирането с такива гуми? Защо е добре да се вслушаме в думите им?

Като начало, експертите от онлайн магазина на Gumicon.bg споделят, че срокът на годност на новите гуми е около четири години т.е., когато купуваме втора употреба, ние директно поемаме риск този срок да е вече изтекъл.

Според статистиката, шофьорите най-често закъсват на пътя поради недобри гуми. Освен това, ненадеждните гуми са и рисков фактор при шофирането. Иначе казано, това е компонент от автомобила, които трябва да бъде подходящо подбран, както през летния, така и през зимния сезон за безопасно шофиране.

Гумите втора употреба, които се предлагат на пазара стареят и дори да са с хубав грайфер, те се самовулканизират с времето и нямат нужното сцепление с пътя. От особена важност е през зимния сезон да се шофира със зимни гуми, тъй като са специално изработени за такива условия и съобразени с техните специфики.

Кои са най-честите повреди?

  • Външни разкъсвания
  • Вътрешни разкъсвания – т.нар. бомбиране
  • Прегрети места по вътрешната част или по борда, където гумата се свързва с джантата
  • Откъсване на части от протектора

Повредите, които могат да се получат стават най-вече при удари в препятствия и в случаите, когато се ползват с недостатъчно налягане на въздуха в тях. Гумите се увреждат също и при претоварване с допълнителна тежест на автомобила.

Нужните грижи?

Тъй като гумите на превозните средства са сериозен разход, то за тях следва да бъдат полагани специални грижи. Най-правилното поведение тук е да се следват предписанията на производителя за налягането на въздуха в тях.

Редовна проверка на състоянието им

Проверката на налягането на автомобилните гуми трябва да става при студени гуми и да се извършва с калибриран манометър. Такава проверка следва да се прави преди всяко дълго пътуване и след всеки две зареждания на резервоара на автомобила. Налягането в резервните гуми също следва да се проверява достатъчно често. Освен за самото напомпване, шофьорите трябва да се погрижат за почистването около вентилите, за поставянето на капачки и за тяхната херметизация след напомпването.

Следене за износване

Износването на гумите оказва директно влияние на ходовата част на автомобила и нейното състояние. При първите признаци за износване на гумите и направата на проверка и корекция на стенд трябва да се сменят местата на гумите по зададената схема, предложена от производителя, с цел еднакво износване на всички гуми, което ще ви спести достатъчно пари, за да разгледате достатъчно сериозно подобен подход.

 

Тагове:

Остави коментар

Капча