10 Стъпки за безопасно шофиране

10 начина да сте по-внимателни шофьори на пътя.Има няколко фактора от изключително голямо значение за безопасността при шофирането и намаляването на жертвите от пътни инциденти. Голяма част от опасните ситуации на пътя всъщност са предотвратими, ако се следват няколко лесни за изпълнение правила. Те са свързани както с поведението на водача на автомобила, така и с изправното състояние на превозното средство, включително и с неговите гуми.

1. Поддържайте автомобила и гумите си в изправност

Всеки водач следва да извършва редовни рутинни проверки, както на автомобила, така и на гумите му, било те зимни, летни или пък всесезонни гуми. По този начин автомобилът ще бъде в оптимално състояние. Шофьорите следва да запомнят, че меките гуми нямат добро сцепление, а в същото време увеличават разхода за гориво и спирачния път. Леко спадане на гумите е добро само при зимни условия и наличие на сняг.

Качествата на гумите са в пряка връзка със свойствата на окачването, устойчивостта на автомобила и поведението на превозното средство на пътя. Правилното съхранение на автомобилните гуми от сезон до сезон също оказва влияние за тяхната надежност на пътя.

2. Не шофирайте уморени или употребили алкохол

Най-честата причина за ПТП-та с фатален изход е шофирането в пияно състояние. Ако решите да употребите алкохол, водете с вас трезвен и правоспособен водач, който да ви прибере, вземете си такси или си поръчайте шофьор чрез услугата „Drink & Drive“.

3. Сложете си предпазния колан

Коланите са от изключителна важност за безопасността ви на пътя. Всяка година те предпазват хиляди пътници и водачи от фатални последствия, следствие от ПТП.

4. Използвайте детско столче

Ако с вас пътува дете, осигурете му подходящото детско столче. Деца под 12 години трябва да ползват столче за кола, което също е свързано с цялостната безопасност.

5. Носете каска, ако сте на мотор

Ако управлявате мотоциклет, задължително носете каска и предпазно облекло. Доказано е, че каските предотвратяват до 70% от нараняванията на главата и намаляват с 40% възможните фатални случаи при инцидент.

6. Спазвайте ограниченията на скоростта

Над 40% от фаталните пътни произшествия се дължат на несъобразена от водачите скорост. Намалете я!

7. Спрете на червен светофар

На червен светофар трябва да се спре, това е едно от основните правила на движение. При преминаване на червено има голяма опасност да нараните и невинни пътници и водачи в другите превозни средства. Ако не спрете на червен светофар ви очакват солени глоби!

8. Давайте предимство на пешеходците

На пешеходците, както и на велосипедистите трябва да се дава предимство. Преминавайте с особено внимание на пешеходните пътеки и се оглеждайте и в двете посоки за преминаващи хора.

9. Дайте добър пример за шофиране

Децата, както и околните хора и шофьори, имат нужда от добър пример за шофиране. Дайте им го – бъдете част от решението, вместо част от проблема.

10. Не използвайте телефон

Все по-често използването на мобилен телефон за разговори, изпращане на съобщение или чат става причината за множество катастрофи. Използвайте хендсфри по време на шофиране или просто отбийте докато разговаряте по телефона.