Какво трябва да знаем за гумите?

Всичко, което трябва да знаете за автогумите в една статия от Гумикон.бгВсички елементи и части от пътното превозно средство са от голяма важност за неговата изправност и за безопасността на пътниците. Сред най-важните от тези елементи е качеството, а също и състоянието на използваните гуми. Шофьорите осъзнават важната им роля и знаят, че трябва да се грижат за тях и редовно да ги подменят според сезоните и степента на използването им.

Гумите са еластичната част на колелата на превозното средство, която е в пряк контакт с настилката на пътя, осъществявайки триене и по този начин предават движещи и спирачни сили. Базовите характеристики на добрите гуми включват отлично сцепление с пътя, ниско съпротивление при контакт, еластичност, добра устойчивост на износване, стабилност.

Качествата на гумите оказват пряко влияние на свойствата на окачването, върху устойчивостта на автомобила на пътя и върху самото управление на превозното средство. Чрез тях автомобилът се държи по пътя и именно добрите гуми могат да помогнат за предотвратяване на инциденти в редица ситуации. В същото време, износените и стари гуми могат да бъдат причина за тежък пътен инцидент, който може да има и фатален край за участниците в него.

Размер на гумите

Автомобилните гуми имат специални размери с обозначения в милиметри или цолове, които са нанесени върху страничната им част. Какво обаче означават те? Първата цифра в обозначението определя ширината на профила в милиметри и серията на гумата. Когато има буква, например R – това е означение за радиална гума. Следващите цифри обозначават диаметъра на джантата в цолове.

Товарен индекс

Друга информация, която откриваме обозначена върху гумите е товарният индекс. А именно първо е обозначено натоварването при експлоатацията в единична конфигурация, а след това е отбелязан и този при използване на гумата в двоен вариант. Следващата буква в размера на гумата отбелязва скоростния индекс, който съответства на определена скорост.

Година на производство

На гумата има още указания за седмицата и годината на нейното производство. Тази информация обикновено е отбелязана след означението DOT. Например, ако е отбелязано DOT 3214, то това значи, че гумата е произведена през 32 седмица на 2014 година.

От изключителна важност е гумите на автомобила да бъдат подходящите за конкретния модел и марка, както и съобразени със съответния сезон и неговите специфики. Разбира се важно е и те да се поддържат в отлично състояние.

Подмяна и поддръжка

Подмяната на гумите през различните сезони е нужна за безопасността и здравето на шофьора и пътниците. Това коства средства, но е силно наложително, ако държите на безопасността и спокойствието, когато сте на пътя.

В допълнение, шофьорите следва да следят и налягането в гумите, тъй като то трябва да отговаря адекватно на съответния автомобил и неговите характеристики. За да може шофьорът да избере правилните гуми, той следва да знае добре характеристиките на колата си.

Когато гумите на превозното средство са в добро състояние и са подходящи за сезона, това спестява много разходи и стрес на водача и неговите пътници. Ако имате въпроси относно избора на гуми, обърнете се към специалистите от Gumicon.bg.