Как се сменя спукана автомобилна гума

Спукана гума на пътя.Много шофьори се чувстват неуверени, когато им се наложи да сменят спуканата гума на автомобила си. Всъщност обаче, те следва да знаят, че това не е толкова сложен процес. За него им трябват резервна гума, крик и подходящ ключ за болтовете на джантата. Специалистите от екипа на Gumicon.bg споделят как се действа, за да се смени спукана автомобилна гума.

Най-важно условие за процедурата по смяната на гумата е безопасността. Поради това следва автомобилът да е на твърда и равна настилка. Ако се намира на тревисто или кално място, има опасност от приплъзване на крика, а това може да бъде много опасно.

Как да процедираме?

Освен това, водачът трябва да се увери, че автомобилът не е в близост до други МПС-та и не пречи на останалите участници в движението. За пълна безопасност е нужно поставяне на триъгълника на съответното разстояние с цел визуална сигнализация. След като това е сторено, трябва да се включи на скорост, да се дръпне ръчната спирачка, да се извади резервната гума, ключа и крика. После трябва да се разхлабят болтовете, но не и да се развиват напълно.

Крикът трябва да бъде поставен на определеното от производителя място близо до гумата. Всеки автомобил е снабден с места за повдигане с подемник или крик. Когато крикът е сложен на място, колата следва да се вдигне и гумата да се отлепи на няколко сантиметра от земята. След това, болтовете на джантите се доразвиват и гумата се сваля.

Добра практика за безопасност е хубаво свалената гума да се сложи под прага на автомобила недалеч от крика.

Резервната гума следва да се сложи на мястото на свалената, а при наличие на водач той трябва да се завие на позицията на единия болт. По този начин ще се улесни поставянето на резервната гума и ще се центрират отворите за болтовете.

Когато се поставят един или два болта може да се махне водача и те да се завият, без да се стягат ненужно много. За да може да се намести джантата равномерно, болтовете трябва да се стягат срещуположно. След като резервната гума е сложена и всички болтове са натегнати и гумата е добре напомпана, пътуването може да продължи нормално.

От Gumicon.bg напомнят, че резервните гуми имат ниска максимално допустима скорост. При тези от тях, които имат жълта лепенка, максималната допустима скорост е 80 км/ч.

Следва да се отбележи също, че размерът на резервната гума може да се различава от този на останалите три гуми на колата. Именно заради това водачите трябва да бъдат внимателни при шофиране с резервна гума и трябва да ремонтират повредения компонент при първа възможност.